ОтоплениеОхлажданеТермопомпиКачествен контрол на отоплителни системи

10.01.2018
https://i0.wp.com/bulpro.eu/wp-content/uploads/2018/01/NEA-SMART-2.0-scaled.jpg?fit=1200%2C800&ssl=1

Управлението на отоплителните инсталации е от първостепенно значение за тяхната правилна работа, като техническа система и съответно основно условие, за да постигнете оптимален комфорт в помещенията, които отоплявате.

От гледна точка на потребителя, изборът на управление на отоплителната система до голяма степен се обуславя от стойността му. За съжаление това е неправилния подход. Защото подценяването на този технически елемент води до обезмислянето инвестирането в качествен източник на топлина: термопомпа, газов котел или пелетна камина.

Защо е толкова важно да имаме качествен контрол върху температурата в отделните помещения?

Отоплителната или климатична инсталация имат т.нар. енергиен център, който има основната и главна задача да постига определената му температура на енергийния носител: в повечето случаи вода или смес от вода и пропилен-гликол. Контролът тук е само върху температурата на подаващата и връщащата линия. Например пускате газовия котел или пелетна камина и определяте, че искате 60 или 70 градуса на изходящата вода. Когато нямате качествен контрол върху температурата на отделните помещения би се получило така, че в едно или повече помещения да остава студено, а в друго да е прекалено топло. И търсейки Вашия комфорт в студените помещения, Вие най-лесно отивате до източника на топлина и увеличавате градусите на енергоносителя. Разбира се, така можете да постигнете комфорта в първоначално по-хладните помещения, игнорирайки факта, че в едно или повече други помещения става прекалено топло.

И тук идва основния проблем. Икономията от качествени термостати в стаите и съответно общ контрол на цялата инсталация, само в рамките на един сезон ще се „стопи“ от преразхода на енергия. Защото един 1 градус разлика в температурата може да доведе до 10 % преразход или съответно икономия на енергия.

Ето защо, изборът на отоплителна система и/или източник на топлина с възможност за качествен контрол на температурата в основното или повече помещения в зависимост не само от потребителското желание, но и съществуващите извън него фактори, като външна температура, постигната в момента температура на топлоносителя, зададената желана температура в помещението и обективната такава в него, може да доведе до значителни икономии на енергоносител: ел. енергия при термопомпите, газ при газовите котли, пелети при пелетните камини и т.н.

Нашият екип от специалисти е готов да консултира всеки клиент при избора на отоплителна система и съответния тип управления за нея.